sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Sairaan karu todellisuus


Hello, World!

Tarkoituksenani olisi kertoa omakohtaisen kokemuksen perusteella, mitä tapahtuu kun sairastumisen myötä menettää terveytensä ja työkykynsä. Toivon, että virtaa riittäisi kertoa kaikkien näiden sairausvuosien aikana kokemani epäkohdat sekä sen, että miten törkeästi/mielivaltaisesti sairasta ihmistä yleensä voidaan kohdella. Pyrin aina esittämään väitteille suorat lainaukset minulla olevista lausunnoista/päätöksistä, joita on vuosien varrella kertynyt jo ihan kiitettävästi.

Sairastuin aikas pahasti keväällä 2012 ja olen joutunut olemaan sairaslomalla siitä asti. Minulla ei ole sinällään mitään tarvetta eikä halua kirjoitella sairaudestani, eikä siitä miten vaikeaksi elämäni sairastumiseni myötä on mennyt. Haluan vain tuoda julki yhden sairastuneen tarinan miten näillä, mielivaltaisilla vakuutuslääkäreiden ”katsomuksilla” ja päätöksiksillä terveytensä ja toimeentulonsa menettäneestä sairastuneesta tehdään sossun asiakas.


Niin työeläkeyhtiö, vakuutusoikeutta myöden, ja nykyisin myös KELA ovat hylänneet kaikki hakemani sairasetuudet, koska heidän vakuutuslääketieteellisten arvioidensa, näkemystensä, katsantokantojensa, mielipiteiden ja/tai sisäisten linjausten perusteella annetuissa lausunnoissa minun todetaan olevan työkykyinen.

Joten ainut tuloni on työmarkkinatuki (n.. 500 e/kk). Koska olin jo pidemmän tovin ollut työelämässä, niin on vuosien aikana kertynyt jo jotain omaisuuttakin. Eli nyt syödään (ihan kirjaimellisesti) kaikki vuosien aikana kertyneet pienet säästöt ja omaisuus.


Tämän jälkeen, eli aika pian, minäkin olen paljon haukuttuun ”ideologisesti työttömään” verrattavissa oleva: Yhteiskunnan rahoilla elävä, työkkärissä lusmuileva työtön (tosin työkyvytön, mutta ei anneta tosiasioiden häiritä) sossun asiakas. Erona kuitenkin, etten minä pysty edes ”firapelihommista” hankkimaan jotain ”taskurahaa”, olen tällä hetkellä niin heikossa hapessa että, pärjään tässä ”työttömän” arjesta oikeastaan, vain lähisukulaisten avun turvin.


Työkyvytön TE-keskuksessa, eli työkyvyttömän “aktivointi”suunnitelma


Minun työkykyni eli mahdollisuuteni sairauksien tuomien rajoitteiden takia, edes jonkinlaiseen ansiotyöhön, tulee mielestäni hyvin selville jo seuraavasta ”työttömän työllistymissuunnitelmasta”

Koska vakuutuslääketieteen takia (tai oikeammin sanottuna: sen ansiosta) olen jo vuosia ollut myös  “työkyvyttömänä työttömänä” työnhakijana työkkärissä, niin tovi sitten tuli jo kutsu pitkäaikaistyöttömille tarkoitettuun palveluun

http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/tukea_tyollistymiseen/monialainen_yhteispalvelu/index.html
”…
 Monialaisessa yhteispalvelussa selvitetään, mitä palveluja tarvitset työllistymisesi edistämiseksi ja kanssasi laaditaan monialainen työllistymissuunnitelma.
 …”

Eli ihmiset, jotka työkseen tarjoavat/miettivät ihmisille heille sopivaa työtä, tekivät minulle seuraavanlaisen, monialaisen työllistymissuunnitelman parantaakseen minun työllistymismahdollisuuksiani:.
”AKTIVOINTISUUNNITELMA
Työttömyysetuuden haku edelleen ellei sairauspäivärahaa myönnetä. Asiakas kaipaa apua eläkeyhtiön ja vakuutusyhtiön sekä kelan hylkäyspäätösten valitusten tekemiseen.

Tällaisen lausunnon työkyvystäni, ilman vakuutuslääketieteellistä ”erikoisosaamista” mm. useiden erikoislääkäreiden lausuntojen perusteella, tekivät virkailijat, jotka työkseen arvioivat ihmisten työkykyä eri töihin.Tilanteeni vakuutuslääkärin näkemysten mukaan


Ihan vaikka pienenä kevennyksenä tähän väliin, viimeisimmän hakemukseni työeläkeyhtiöni hylkäsi seuraavanlaisin perusteluin, eli vakuutuslääketieteellinen tulkinta samoista erikoislääkäreiden B-lausunnoista:

Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo hylkää työeläkekuntoutusta koskevan hakemuksenne, koska ei ole todennäköistä, että työkyvyttömyys uhkaisi Teitä lähivuosina.

Työkyvyttömyyden arviointi vakuutuslääketieteellisin perustein


Ennen sairastumistani olisin varmaan ollut ihan mielissäni tällaisesta vakuutuslääketieteellisestä ennustuksesta. Mutta jouduttuani sairauksieni takia olemaan sairaslomalla yhtäjaksoisesti keväästä 2012 asti, niin en voi olla miettimättä, ovatkohan ELOn vakuutuslääkärit katsoneet kristallipallostaan tai mistä he sitten ikinä katsantokantansa ja näkemyksensä katsovatkaan, jonkun muun ihmisen tulevaisuutta???, menneisyyttä ja nykyhetkeä?


Itsekin aikaisemmin elin oikeusvaltiossa ja ilmeisesti uskoin ja luotin näihin lakisääteisiin sairasetuuksiin. Ajattelin vissiin jotenkin: että jos minä sairastun tai menetän työkykyni, niin olen silloin niin sairas, että, on itsestäänselvyys, jotta minä kuitenkin saan työeläkeyhtiöstä ja muualtakin kaikki sairasetuudet.

Joten eipä itseäkään aikaisemmin tämä vakuutuslääketiedejärjestelmän mielivalta pahemmin tainnut kiinnostaa. Mutta kun tämä mielivaltaan perustuva systeemi osuu tarpeeksi lähelle, niin johan alkaa näköjään kiinnostumaan.

Tuntuu nykyisin, suorastaan koomiselta lukea esim. seuraavanlaisia:
http://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/Vakuutuslaakari-varmistaa-tasapuolisen-kohtelun.aspx

Itse pidän saamaani työeläkeyhtiön hylkäyspäätöstä ja hylkäysperusteita aivan käsittämättöminä, siitäkin huolimatta, vaikka tiedän vakuutuslääkäreiden antavan samanlaisia päätöksiä, tasapuolisuuden nimissä, muillekin.Virallinen ”statukseni” tällä hetkellä ihan KELAn lausuntojen mukaan on: mm. Työkykyinen työkyvytön, työtön työkyvytön työnhakija, jonka kuuluu ongelmissa kääntyä oman työterveyshuollon puoleen.


 - to be continued-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.